I Sverige drabbas ca 5000 personer varje år av hjärtstopp utanför sjukhus och av dessa överlever så få som ca 500. De flesta drabbas i hemmet, på arbetsplatsen eller på offentliga platser där sjukvårdspersonal eller defibrillator sällan finns på plats. I de fall där man påbörjat hjärtlungräddning(HLR) inom 1 minut och använt hjärtstartare inom 5 minuter har upp till 75 procent överlevt. För varje minut som går utan att någon agerar minskar personens möjlighet att överleva med upp till tio procent.

I Sverige är tiden från larm om hjärtstopp till att defibrillator finns på plats 10 – 60 minuter, det betyder att det måste finnas någon som kan frysa tiden. Är du en av dem?

Den enda behandling som är effektiv mot hjärtstopp är HLR och en strömstöt från en hjärtstartare. Genom ett antal bröstkompressioner och några få inblåsningar pumpas det syresatta blodet runt i kroppen kontinuerligt för att upprätthålla den lilla men livsviktiga blodcirkulationen. Med en tidig stöt från hjärtstartaren bryts det elektriska kaos som orsakar hjärtstoppet.
Alla kan lära sig HLR och använda en hjärtstartare!

Det värsta man kan göra är att inte göra något alls!

Den 23 februari kl 17,30–19,30 håller vi kurs i Edis-studion på Larsbodavägen 46 nb.

Pris: 350 kr/pp för Edis medlemmar, för övriga 450 kr/pp. Ordinarie pris ca 750 kr.

Kursen är till både för dig, dina anhöriga och vänner. En väl investerad peng!

Anmälan görs till info@edisibalans.se eller direkt i studion senast den 21 februari.