Finns det något mysigare än en katt som lägger sig tillrätta i knät och börjar spinna? Katter har verkligen en förmåga att få oss att slappna av och varva ned. Nu visar det sig att en katts spinnande också kan påverka vår hälsa positivt. Katter spinner när de är nöjda och belåtna. Men spinnandet kan även vara ett sätt för katten att lugna ner sig själv. Nu finns det forskning som tyder på att spinnandet, utöver att det är väldigt mysigt, även kan ha positiva effekter för människors hälsa och välbefinnande.

Tamkatter spinner med en frekvens på runt 25 svängningar per sekund, och det ska vara just de svängningarna som kan påverka våra kroppar.

Får oss stressa mindre

Frekvensen från en katts spinnande påverkar oss på ett lugnande sätt och får kroppen att slappna av. Det är inte bara mysigt när katten ligger på din mage och spinner, det kan även sänka antalet stresshormoner i kroppen. 

Hjälper till med andningen

Människor som lider av andnöd kan uppleva att en katts spinnande hjälper dem att tänka på andning eftersom själva spinnandet påminner om in- och utandningar.

Sänker blodtrycket

Kattens spinnande ska enligt studien också sänka blodtrycket vilket troligtvis hör ihop med att spinnandet gör att vi stressar mindre. Mindre stress leder till att blodtrycket sjunker vilket är en positiv effekt.

Skyddar mot hjärtsjukdomar

En studie från University of Minnesotavisar att kattägare löper hela 40 % mindre risk att drabbas av hjärtsjukdomar som till exempel mindre risk att drabbas av hjärtattacker. Forskarna tror att detta hör samman med att spinnandet minskar stressnivåerna och sänker blodtrycket.

Påskyndar läkningen av ben, slitna muskler och senor

Det finns studier som visar att det går att främja läkning av benbrott genom ljudbehandlingar. Ljudvågor runt 25 till 50 hertz, alltså svängningar per sekund, kan påskynda benens läkning. Det innebär att även en katts spinnande kan påskynda läkningen av benbrott, en katt spinner ofta på runt 15 till 25 hertz. Svängningarna ökar blodcirkulationen vilket gör att läkprocessen främjas. Precis som att en katts spinnande kan påskynda läkningen av benbrott, kan spinnandet även hjälpa slitna muskler och senor att återhämta sig snabbare av samma anledning att det ger en ökad blodcirkulation.

Hjälper mot inflammationer

Som om det inte räckte med positiva effekter kan en katts spinnande även motverka inflammationer och svullnader i leder och senor, enligt studier.

Har du ingen katt? Börja träna på Power Plate!

Om du är allergiker eller av någon annan anledning inte har en katt hemma men vill uppleva de positiva effekterna vibrationer kan göra så misströsta ICKE!Leta upp en studio som har Power Plates vibrationsplatta så är saken ordnad!